Arbetsmiljö

Håll luften fri från damm

Andningsskydd behövs på många olika jobb. Men ofta används de fel eller inte alls. <br/>– Det finns brister i kunskapen både bland chefer och företagshälsovården, säger Jan Wilhemsson, produktchef på Sundström Safety.

Publicerad

Listan över yrken och arbetsuppgifter där man behöver andningsskydd är mycket lång. Från anställda i sjukvården, bageriarbetare, byggnadsarbetare till svetsare, brandmän och billackerare. Som alltid är det arbetsgivaren som har ansvaret för att det görs mätningar av luften på arbetsplatsen. Och arbetsgivaren är den som är skyldig att se till att det finns tillräcklig skyddsutrustning. De senaste reglerna för när och hur andningsskydd ska användas gavs ut av Svenska standardinstitutet, SSI, 2005 och kallas officiellt EN 529:2005.

Där regleras också vilken utbildning de som ska använda andningsskydd ska ha för att kunna använda dem på rätt sätt.

– Det är arbetsgivarens skyldighet är att upprätta ett program för skydd av de anställdas luftvägar. Men frågan är om han har den kompetensen bland sina produktionschefer och andra chefer, säger Jan Wilhemsson på Sundström Safety.

Han menar också att det krävs mer resurser för att andningsskydd ska användas där de behövs och på rätt sätt.

– I dag fungerar företagshälsovården dåligt när det kommer till miljömätningar då det på många håll är brist på kompetenta mättekniker. För att det hela ska fungera måste även den övervakande myndigheten Arbetsmiljöverket få både mer resurser och kompetens, säger Jan Wilhemsson.

Ett annat problem med användning av andningsskydd är att få med sig de anställda på noterna. Alla som borde använda andningsskydd på jobbet gör det inte.

– De skador man kan få om man inte använder andningsskydd tar i regel tid innan de visar sig. Om man skär sig när man sågar märks det direkt och då tar man på sig skyddshandskar. Men skador i luftvägarna, som kanske inte kommer förrän om 10-15 år, är svårare att inse allvaret med i tid, säger Andreas Jakobsson, produktchef för andningsskydd på Sperian/Honeywell.

Han konstaterar också att andningsskydd sjunkit tillbaka i det allmänna medvetandet sedan 1970 och -80-talet då debatten om asbest och stendammslunga var som häftigast och media ofta tog upp frågan.

– Det kan upplevas som besvärligt och i vägen att använda andningsskydd. Men utvecklingen går framåt hela tiden och de nya andningsskydd som finns i dag kan användas även i de mest utsatta miljöerna utan att man upplever att det blir svårare att andas, säger Andreas Jakobsson.

Arbetsmiljöverkets inspektörer kontrollerar även andningsskydd vid sina inspektioner. Och Ann Sofie Kero på Arbetsmiljöverkets kemienhet tycker att andningsskydd verkar finnas på de flesta arbetsplatser där de ska finnas.

– Men även om det finns skyddsutrustning kan den vara dåligt underhållen och kontrollerad. Det kan handla om gamla filter och liknande. Och så är det mycket viktigt att de anställda får utbildning i hur man ska använda skydden, säger Ann Sofie Kero.