Arbetsmiljö

"Gravida anställda på Akademiska

bör omplaceras"

Gravida som arbetar på avdelningar på Akademiska sjukhuset i Uppsala där det finns risk att de smittas av influensa borde omplaceras. Det anser Anna Rask-Andersen, läkarnas huvudskyddsombud.

Publicerad

Gravida som arbetar på avdelningar på Akademiska sjukhuset i Uppsala där det finns risk att de smittas av influensa borde omplaceras. Anna Rask-Andersen, sjukhusets huvudskyddsombud tillika överläkare, har flera gånger för sjukhusledningen påtalat att det behövs en riskbedömning för gravida – utan att en sådan gjorts.

- När det gäller gravida måste arbetsgivaren göra en riskbedömning. Jag har bett att få se sjukhusledningens riskbedömning. Det har jag inte fått. Man har bara sagt att man följer de föreskrifter som gäller för gravida och ammande arbetstagare, säger Anna Rask-Andersen.

Enligt studier riskerar gravida fyra gånger större risk att få allvarliga lungkomplikationer om de smittas av influensa. 1918 och 1957 fick hälften av gravida som drabbats av lungkomplikationer missfall eller dödfödda barn, berättar hon.

- I dag onsdag har jag talat med landstingsdirektören. Hon kommer att ta upp det i morgon vid mötet med landstingets influensaledningsgrupp, säger Anna Rask-Andersen.

Enligt henne finns det flera gravida bland annat på akuten, barnakuten och infektionsakuten vid Akademiska sjukhuset.

- Det här måste ju vara något som gäller förhållandena på alla sjukhus i Sverige – inte bara Akademiska i Uppsala, säger Anna Rask-Andersen.