Fyra miljoner till forskning om osynliga röstproblem

2012-04-16 12:33 Lena Gunnars  

Var tredje person i yrkeslivet har ett jobb som belastar rösten. <br/>- Men när vi undersöker stämbanden på dem som fått röstproblem syns ingenting, säger Jonas Brunskog, docent vid Lunds universitet och Danmarks tekniska universitet. Nu får han och några forskarkollegor fyra miljoner kronor för att hitta sätt att synliggöra skadorna.

I dag har många lärare, fritidspedagoger och anställda vid förskolor och callcenters problem med rösthälsan. Men när läkarna undersöker deras stämband med hjälp av en höghastighetskamera som förs ner i halsen går det inte att se skadorna på bilderna kameran tar upp.

- Vår hypotes är att skadan syns men kameran ger väldigt mycket bildinformation som är svår att tolka. Vi ser bara vad som finns på ytan. Därför vill vi kombinera filmningen med matematiska formler för hur stämbanden vibrerar och hur vävnad bryts ner när de belastas, säger Jonas Brunskog.

Det är enligt Jonas Brunskog angeläget att hitta ett sätt att lokalisera skadorna.

- De här yrkesgrupperna har uppenbara problem med rösten och är sjukskrivna. Men problemen erkänns inte fullt ut som en arbetsrelaterad skada eftersom de inte kan påvisas objektivt.

Jonas Brunskog har nu tre år på sig att tillsammans med sina kollegor utveckla sätt som gör det möjligt att se förändringarna som uppkommer och vad som händer innan en mer synlig skada i stämvecken uppstår.

Det ska de göra genom att studera lärare med och utan röstproblem och patienter som genomgått operationer för att få reda på mer om vad som händer innan en synlig skada i stämvecken uppstår. Syftet är att vården ska få lättare att hitta, diagnosticera och hjälpa personer som arbetar mycket med rösten i sina yrken. Pengarna till projektet kommer från AFA Försäkring. Projektet är ett samarbete mellan Lunds universitet och Danmarks tekniska universitet och är bara ett av sju forskningsprojekt som sammanlagt får 20 miljoner kronor från AFA Försäkring. Bland de övriga projekten finns några forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet som får 2, 7 miljoner kronor till forskning om företagshälsovård i kommuner och landsting. Ett annat projekt vid Umeå universitet som ska hitta läkemedel som förebygger nedsatt hörsel får 2,9 miljoner kronor.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö