Arbetsmiljö

”Fungerat bra göra bedömningarna på distans”

Monica Björk, verksamhetsutvecklare på inspektionsavdelningen på Arbetsmiljöverket. Foto: TT-Bild

CORONAVIRUS. Monica Björk är verksamhetsutvecklare på inspektionsavdelningen på Arbetsmiljöverket. Föga visste hon att hennes jourhelg i mitten av april skulle bli den brådaste under hennes 26 år på Arbetsmiljöverket.

Publicerad

När Kommunal fredagen den 17 april gick ut med att det är andningsskydd med ventil som gäller för vårdpersonal som jobbar med covid-19-sjuka, trappade Arbetsmiljöverket upp sin bemanning. Myndigheten räknade med flera skyddsombudsstopp.

– Vi var oroliga dels för vårdpersonal som kan bli sjuk, dels för patienter som behöver vård, säger hon.

Och så trillade de in, en efter en, främst från vård och omsorg. Monica Björk satt vid sitt köksbord framför datorn. Bredvid låg den orangea föreskriften om smittorisker, Folkhälsomyndighetens rekommendationer och block och penna. Där stod den vita koppen med kaffe och en skvätt mjölk. Telefonen gick varm.

Det blev timtals av samtal och intervjuer under jouren. Med både arbetsgivare och skyddsombud. Monica Björk hanterade och hävde skyddsombudsstopp, bland annat ett från hemtjänsten i Kiruna. Hon talade med skyddsombudet, vilka åtgärder de krävde, vilka risker de såg. Hon talade med arbetsgivaren, vilka åtgärder de ansåg rimliga och vilka risker de såg. Hon tog del av dokumentationen från arbetsplatserna, till exempel riskbedömningar och rutiner. Likaså tog hon reda på vilken skyddsutrustning som fanns, hur den användes, vilka rutiner som fanns och hur personalen informerats om hur utrustningen skulle användas.

– För att jag ska kunna fatta ett beslut måste jag veta och känna att jag förstått situationen, så att jag har rätt fakta för att fatta beslut. Jag ställer frågor tills jag förstår, säger Monica Björk som är utbildad sjuksköterska och har arbetat i vården.

I vanliga fall fattas besluten i den region där arbetsplatsen finns. Men på jourtid och när det kommer många skyddsombudsstopp samtidigt går det inte, eftersom stoppen ska hanteras skyndsamt. Monica Björk bor och jobbar i Malmö.

– Det har fungerat bra att göra bedömningarna av smittorisken på distans. Smitta ser man inte. Jag tycker att jag har fått en bra bild av situationen på arbetsplatserna, och känner mig trygg i de beslut jag tagit, säger hon.

Ett skyddsombudsstopp kan antingen hävas eller leda till att Arbetsmiljöverket lägger ett förbud på arbetet.

– Det är viktigt att mottagarna förstår varför vi tagit beslutet. Motiveringen handlar om att knyta ihop risken på arbetsplatsen med lagen och vad lagstiftaren har tänkt att lagstiftningen ska skydda mot, förklarar Monica Björk.

En av de lärdomar hon tycker att myndigheten kan dra är att det finns ett stort behov av pedagogisk information om personlig skyddsutrustning, och hur den ska användas.

Hur ser du som verksamhetsutvecklare på att vissa arbetsplatser inom äldreomsorgen har drabbats hårt av smitta både bland personalen och de äldre?

– Det väcker en undran. Det är viktigt att ta reda på framgångsfaktorn där man lyckats bra, och ta reda på vad man missat där man inte lyckats.