Arbetsmiljö

Friskt samarbete ger hälsovinst

Foto: Colourbox

Företag som tagit reda på vilka behov de har av företagshälsovården lyckas bättre med att få ner sjukfrånvaron och skapa säkra arbetsplatser än andra. Det visar en ny studie från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Publicerad

I studien har IVL undersökt vad som vad som krävs för att företagshälsovården ska uppnå goda resultat. Företagshälsovården ska enligt arbetsmiljölagen särskilt arbeta för att förebygga och undanröja hälsorisker på arbetsplatsen, men också kunna identifiera och beskriva sambanden mellan arbetsmiljö, organisation, produktivitet och hälsa. 

I dag har många företag bara kontakt med företagshälsovården i samband med hälsoundersökningar. Och då ligger tyngdpunkten mer på den enskilde än på att skapa säkra arbetsplatser.  

I studien har IVL tittat på hur samarbetet mellan företagshälsovården och 15 företag som lyckats sänka sjukfrånvaron eller skapa arbetsplatser med god arbetsmiljö ser ut. 

Forskarnas slutsats är att dialogen mellan företagen och företagshälsovården är särskilt viktig. Det är bra om företagshälsovården kan anpassa sina tjänster efter företagens behov. Att företagen har ett bra och systematiskt arbetsmiljöarbetet bidrar också mycket till att företagshälsovården lättare kan anlitas för ”rätt” insatser, fastslår forskarna.  

Studien har finansierats av Afa Försäkring.