Framtidens fabriker testas i labbmodell

2017-04-18 00:00 Anna Orring  

Automation. Hur ska svensk tillverkningsindustri klara sig i framtiden? Kanske genom smartare fabriker där systemen samarbetar. Det ska testas i ett nytt labb.

Flexibla anläggningar med uppkopplade system som styr allt från robotar till fastighetens värmesystem och elförsörjning. Det kan vara modellen för att tillverkningsindustrin ska ha en framtid i Sverige, trots konkurrens från låglöneländer.

– Fabrikerna måste bli smartare, mer energieffektiva och billigare, anser Valeriy Vyatkin, professor i kommunikations- och beräkningssystem på Luleå tekniska universitet.

I ett laboratorium i Luleå har man byggt en modell av en framtidsfabrik. Där ska man testa hur flera automatiserade system fungerar tillsammans. Här är det frågan om industrins internet of things, iot, i full skala. Forskarna ska utveckla programvara som får systemen att kommunicera, och anpassa sig till var­andra.

– En av de viktigaste sakerna är att fabriken är flexibel. En annan del är hur automatiserade system för ljus, värme, energi och säkerhet kan samverka med produktionen, säger Valeriy Vyatkin.

Laboratoriet innehåller utrustning för att testa en produktionslinje i en uppkopplad miljö. Det finns också möjlighet att göra 3d-simuleringar av alla system.

Vad har ni för förväntningar på resultat?

– På lång sikt att vi ska bedriva forskning som är relevant för industrin. Jag tänker mig också att industrin ska komma till oss med problem, så att vi kan lösa dem tillsammans, säger Valeriy Vyatkin.

Han hoppas att testfabriken ska göra att teknikstudenter får upp ögonen för tillverkningsindustrin.

– Studenter letar efter områden där de kan utvecklas och inser inte att tillverkningsindustrin är ett sådant område.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen