Arbetsmiljö

Fortsatt trappspring för brevbärarna

Brevbärare får räkna med att fortsätta gå i trappor. För Posten kom gårdagens regeringsbeslut mycket överraskande. Företaget har i nuläget ingen alternativ plan för att förbättra brevbärarnas arbetsmiljö.

Publicerad

Regeringen med infrastrukturminister Åsa Torstensson i spetsen beslutade i går att riva upp Post- och Telestyrelsens allmänna råd om så kallade postboxar. Postlagen ger alla rätt att få vykort, brev och räkningar hemburna – oavsett om fastigheten har boxar i entréplanet eller ej.

- Det var oväntat för oss. Beslutet är taget utan att det föregåtts av någon dialog med någon av postoperatörerna, säger Per Ljungberg som är presschef på Posten AB.

Enligt råden skulle alla ägare av flerfamiljshus ersätta lägenhetsdörrens brevinkast med särskilda postboxar på entréplanet. Det skulle ske senast till 2011. Därmed skulle brevbärarnas arbetsmiljö ha förändrats radikalt.

Arbetsmiljöverkets belastningsergonomer anser att det är väl belagt att mycket trappspring snabbar på utvecklingen av artros. Det är särskilt när man går nerför trappor som man utsätter sig för dåliga brytvinklingar i knäna.

Enligt presschef Per Ljungberg anger 49 procent av brevbärarna i flerfamiljshus att de haft besvär i knäna det senaste året.

- Vi får inte alls samma resultat från brevbärare som inte springer i trappor, säger han.

Men Posten har i nuläget inga svar på hur man ska skydda sina anställda mot trappspringet, annat än att man kommer att fortsätta verka för boxar.

- Vi kommer att fortsätta verka för att få boxarna installerade. Vi fortsätter vår dialog med fastighetsägarna.

Men kan ni inte vidta andra åtgärder som arbetsrotation och kortare arbetspass?

- Det är lite för tidigt att säga. Vi måste analysera regeringens beslut och vad det innebär först, säger Per Ljungberg.