Fortsatt ansträngt på Danderyds förlossning

2017-04-05 10:39 Lennart Lundquist  
Arbetsmiljöverket kräver att arbetsmiljön på förlossningen på Danderyds sjukhus kartläggs grundligt. Foto: IBL Bildbyrå / Alloverpress

Förlossningspersonalen går på knäna och tilliten till ledningen är skadad. Nu hotas Danderyds sjukhus av vite på en kvarts miljon kronor om inte arbetsvillkoren förbättras.

Arbetssituationen på förlossningen vid Danderyds sjukhus är fortsatt mycket ansträngd. Arbetsbelastningen är hög, en del är sjukskrivna och en del har gått ner i arbetstid för att orka med.

Fördelningen av förlossningar mellan sjukhusen i Stockholm efter att enheten vid Sofia stängts har inte fungerat. Bemanningen vid Danderyd har förstärkts dagtid, men inte på övrig tid.

Allt detta har lett till att tilliten mellan ledning och personal skadats.

Arbetsmiljöverket kräver nu att arbetsmiljön på förlossningen kartläggs grundligt. Sjukhusledningen måste bland annat ta reda på om resurserna stämmer överens med kraven, om det finns arbetsuppgifter som är starkt psykiskt påfrestande och om det finns faktorer som kan ge upphov till kränkande särbehandling.

Detta ska mynna ut i en handlingsplan med åtgärder för att göra arbetsvillkoren mer rimliga.

Senast den 1 juni vill Arbetsmiljöverket se resultat vid ett vite på en kvarts miljon kronor.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö