Arbetsmiljö

Forskning om hälsa får miljoner

Forskning om friska företag och gränsen mellan arbetsliv och det privata är bland de projekt som i sommar fått pengar från Afa Försäkring. Totalt beviljas 38 miljoner i anslag till 18 nya forskningsprojekt inom medicin, arbetsmiljö och hälsa.

Publicerad

För att fler ska arbeta högre upp i åren krävs strategier som inkluderar arbetsförhållanden, hälsoaspekter och förhållanden utanför arbetslivet. Afa Försäkring anslog 3 782 000 kronor till Maria Albin vid Lunds universitet. Hon ska bland annat studera hur arbetslivslängden utvecklas i olika yrken och hur hälsan påverkas när vi slutar arbeta. De flesta tycker att de får bättre hälsa när de har slutat, visar internationella studier. Men samtidigt talar mycket för att både samhället och individen behöver förlänga arbetslivet – vilket ställer högra krav på att förändra arbetsförhållandena för många.

Forskarna kommer att samarbeta med minst en offentlig verksamhet, ett större företag och en småföretagsbransch, för att undersöka om man kan ta fram rekommendationer för ”age management” på olika nivåer i arbetslivet.

Hur ska företag arbeta för att skapa arbetsplatser som både främjar de anställdas hälsa och företagets lönsamhet? Det hoppas Afa Försäkring får svar på av Per Lindberg vid Högskolan i Gävle, som ska jämföra ett utvecklingsarbete enligt en modell för ”friska företag” med mer traditionellt utvecklingsarbete inom tre kommunala bolag. Afa försäkring anslår 3 000 000 kronor till projektet.

Gränsdragningen mellan arbete och övrigt liv blir suddig när tekniken gör det möjligt att arbeta nästan var och när som helst. Christin Mellner vid Stockholms universitet beviljas två miljoner kronor i anslag för att studera hur man skapar balans i livet för att undvika stress och annan ohälsa.

Samtliga projekt som beviljats anslag finns på www.afaforskning.se.