Arbetsmiljö

Forskare: "Mobbning sopas under mattan"

Margaretha Strandmark Foto: Birgitta Ländin

På många arbetsplatser pågår mobbning utan att chefen ser vad som sker. Ibland väljer chefen att titta bort. I ett pågående forskningsprojekt under ledning av folkhälsoprofessor Margaretha Strandmark prövar man om det går att bryta mönstren.

Publicerad

"Mobbning på arbetsplatsen - ett tabubelagt psykosocialt fenomen" heter forskningsprojektet som bedrivs sedan 2010 med stöd från Afa Försäkring. Preliminära forskningsresultat presenterades vid ett seminarium i Stockholm i veckan.

Forskarna har i en enkät identifierat arbetsplatser inom vård och äldreomsorg där någon form av mobbning förekommer.

- I enkäterna såg vi ett signifikant samband mellan arbetsmiljön och negativa handlingar. Hur organisationen fungerar har ett starkt samband med mobbning, berättar Margaretha Strandmark.

Efter att ha samlat in statistik om upplevd mobbning (egen eller bevittnad) valde forskarna ut arbetsplatser att gå vidare med. Tolv djupintervjuer med chefer på arbetsplatser med mobbning följde.

- En del blev förvånade över att mobbning förekom på deras arbetsplats. Mobbning är en fråga som lätt sopas under mattan, som ingen vill ta i.

Ibland rationaliseras mobbningen bort i termer som "vi har en rå med hjärtlig ton här på jobbet - man får tåla en del".

På tre arbetsplatser har forskarna gått vidare för att se hur aktiva åtgärder kan minska förekomsten av mobbning. Det sker genom att öka medvetenheten, försöka ta in mobbningsprevention i det förebyggande arbetsmiljöarbetet och skapa handlingsplaner som inte bara stoppas undan i en hylla. Viktigt är att tala om vilken värdegrund man har, hålla på nolltolerans mot mobbning och involvera alla i arbetet. Det är både chefernas och medarbetarnas ansvar att skapa en miljö som motverkar mobbning.

- Handlingsplanen ska skrivas på av alla medarbetare, det är viktigt att alla känner sig delaktiga.

Som stöd för att hålla diskussionen om värderingar levande har forskarna utvecklat en kortlek. I kortspelet ställs medarbetarna inför vardagliga situationer och kan välja mellan olika alternativa ageranden.

Hittills har forskarna upplevt mycket positiv respons på både kortleken och övriga metoder att medvetandegöra mobbning på jobbet. Slutresultatet ska rapporteras nästa år.