Arbetsmiljö

Forska mer om barns mobilanvändning

En pojke pysslar med mobilen på en hamburgerrestaurang. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd har gjort en genomgång av de senaste två årens studier om risker med elektromagnetiska fält. Rådet är försiktighet i närheten av kraftledningar och när det gäller barns mobilanvändning.

Publicerad

Sammanställningen av forskningsrapporterna visar annars att strålning från mobilmaster, radiofrekventa fält, är ofarlig för människor. Detsamma gäller för trådlösa nät, teve och radio. Användare av mobiltelefoner löper inte risk för försämrad fortplantningsförmåga, ej heller ökar cancerrisken. Bedömningen av risken för cancer begränsar sig till användning under tio års tid. För bedömningar av vad som händer på längre sikt begränsar sig erfarenheterna till djurförsök. Här har någon ökad risk för cancer inte visats.

Överlag betonar Strålsäkerhetsmyndigheten att det behövs fortsatt forskning på de flesta områden, i synnerhet när det gäller barns mobilanvändning. På ett område är dock rapporten entydig: det finns ingen grund för att de symptom som elöverkänsliga personer uppvisar verkligen beror på deras exponering för radiofrekventa nät.