Arbetsmiljö

Förlorade pekfinger - nu prövas företagsboten av HD

Högsta domstolen ska för första gången bedöma hur mycket ett företag ska behöva betala i företagsbot efter en arbetsolycka. Vid olyckan strax före jul skadades en reparatör i en maskin som paketerade köttbullar.

Publicerad

Olyckan hände den 17 december 2007 hos Öresundschark i Malmö. När maskinen som packade köttbullar krånglade bestämde avdelningschefen att ett skydd skulle tas bort. När reparatören skulle laga maskinen startade den och klippte av hans ena pekfinger.

Hovrätten över Skåne och Blekinge ansåg att företaget tagit en medveten risk. Domstolen bestämde företagsboten till 300 000 kronor.

Öresundschark överklagade domen och hävdade bland annat att reparatören hade varit medvållande till olyckan. Därför, och för att företaget gick med förlust, borde företagsboten vara 50 000 kronor. Företaget ansåg också att Högsta domstolen borde pröva riktlinjerna som används för att bestämma hur stor företagsboten ska vara för olika arbetsmiljöbrott. Riktlinjerna är utarbetade av åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål.

Riksåklagaren anser att det faktum att riktlinjerna är utarbetade av åklagare inte är skäl nog för att HD ska pröva domen eftersom riktlinjerna utgår från tidigare domstolspraxis. Inte heller har domstolarnas bedömning av företagsboten varierat så mycket att det finns anledning för en prövning, menar åklagaren.

Riksåklagaren anser att hovrätten bedömt olyckan riktigt. Reparatören hade gjort som han brukade och olyckan hade inte hänt om skyddet varit kvar. Arbetsgivaren tog en medveten risk när den togs bort på ledningens order.

Åklagaren skriver också att ekonomiska motiv är det vanligaste skälet till att man tummar på arbetsmiljöskyddet. Sådana motiv ska inte användas för att minska företagsboten, anser han.

Högsta domstolen har bestämt att pröva hovrättsdomen.

HD har även bestämt att pröva företagsbotens storlek efter en olycka vid Sten Olofssons Åkeri i Delsbo.