Förlorade fingrar i vedklyv

2013-04-03 09:22 Ann Norrby  
Kommunen litade helt på vedklyvens egna skydd. Foto ur polisens förundersökning. (Klicka för större bild) Foto: Polisen

Mannen försökte slå loss ett vedträ som fastnat i klyven medan maskinen var igång. Klyven kapade alla fingrarna på hans högerhand. Fagersta kommun döms att betala 400 000 kronor i företagsbot. Tingsrätten anser att kommunens arbetsmiljöarbete varit undermåligt.

Mannen, som var anställd som fordonsförare inom en av kommunens arbetsmarknadsenheter, hade varit sjukskriven några dagar. När han kom tillbaka till jobbet på industriområdet där kommunen framställer ved behövdes han inte som fordonsförare. Han föreslog då att han kunde hjälpa till med vedklyvningen och fick ok av sin chef.

Han arbetade tillsammans med en arbetskamrat vid vedklyven. När en bit ved fastnade i klyven slog han till biten med ett annat vedträ. Han fick in högerhanden i maskinen som kapade alla fingrarna.

Arbetsmiljöåklagare Kennert Andersson åtalade kommunen och krävde 500 000 kronor i företagsbot. Kommunen hävdade att mannen hjälpt till med vedklyvningen på eget bevåg. Dessutom var vedhanteringen ingen näringsverksamhet, utan syftade till att ge sysselsättning för dem som inte kan få arbete på den reguljära arbetsmarknaden.

Västmanlands tingsrätt anser att vedhanteringen var en del av kommunens näringsverksamhet. Tingsrätten underkänner kommunens systematiska arbetsmiljöarbete i verksamheten. Inga skyddsronder har gjorts och arbetsmiljöansvaret har delegerats på ett slentrianmässigt sätt till en person som inte blivit informerad om vad ansvaret innebar. Han var dessutom sällan på arbetsplatsen.

De skriftliga instruktioner för arbetet som kommunen påstått har funnits, har förkommit. Även om de har funnits har inte alla som arbetat med vedklyven fått ta del av dem, påpekar tingsrätten. Dessutom har kommunen helt och hållet litat på maskinens egna skydd. Inga riskbedömningar av arbetet har gjorts.

Domstolen anser att bristerna orsakat olyckan och dömer ut 400 000 kronor i företagsbot.

Om domen

2 april 2013, Västmanlands tingsrätt, mål B 3137-12

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö