Arbetsmiljö

Företaget stäms för att ha struntat i skyddsombudet

Skyddsombudet vid Midroc Electro har tröttnat på att jobba i motvind. Elektrikerförbundet stämmer företaget och kräver 250 000 kronor i skadestånd.

Publicerad

Vid Midroc Electros filial i Stockholm finns två avdelningar. På serviceavdelningen arbetar 20 montörer som tillbringar en del av sin arbetstid i servicebilar.

Elektrikerförbundets skyddsombud har under flera år förgäves försökt få företaget att följa arbetsmiljölagens grundläggande regler på avdelningen. Han har inte kunnat påverka montörernas arbetsplatser och han har inte fått vara med på möten där deras arbetsmiljö har diskuterats.

Företaget bestämde för ett par år sedan att köpa nya servicebilar. Skyddsombudet fick inte möjlighet att påverka vilka bilar som skulle köpas. Det är också ett brott mot arbetsmiljölagen, anser Elektrikerförbundet och stämmer företaget till AD.

Förbundet kräver att skyddsombudet får 100 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot arbetsmiljölagen. För egen del vill förbundet ha 150 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot förtroendemannalagen.