Företag sponsrar forskning <br></br>om tuggummi och stress

2009-08-14 10:31 Jonas Hållén  

Tuggummi är bra mot stress, visar ny forskning. Men studierna är finansierade av ett företag som tillverkar godiset.

Senaste är det en undersökning vid Cardiff University som kommit fram till att folk som tuggar tuggummi är mindre stressade än andra.

Enligt forskarna, som redovisar sina resultat i tidskriften Stress and Health, kan tuggandet leda till sänkta nivåer av stresshormoner och ha positiva effekter på nivån serotonin, en signalsubstans i hjärnan som reglerar vårt humör.

En tidigare studie från universitetet i Melbourne visar att tuggummituggning minskar ångest, stress, men också halten kortisol – ett stresshormon – i blodet.

Men huvudförfattaren till artikeln från Cardiff, professor Andy Smith, har fått sin forskning finansierad från den amerikanska tuggummijätten Wrigley. Han är också vetenskaplig rådgivare vid företagets forskningsinstitut.

Även studien från Melbourne har bekostats av Wrigley, liksom en liknande studie i USA.

De svenska stressforskarna Alexander Perski och Lennart Levi ställer sig frågande inför kopplingen mellan tuggande och avslappning.

-Jag har aldrig använt tuggummi i behandlingen eller rekommenderat det till någon av mina patienter, säger Lennart Levi.

Även tandläkaren Martha Wedenmark, med 28 års yrkeserfarenhet, är skeptisk till tuggummi som behandlingsmetod mot stress.

Ett ständigt idisslande är inte bra för tänder och käkleder, eftersom de kan bli överbelastade, påpekar hon.

-Överdrivet tuggande kan också leda till att mer magsyra bildas, säger hon.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö