Arbetsmiljö

Föreslår regler kring kontanter i stället för lag

– Sluten kontanthantering är ett område med snabb teknikutveckling. Därför är det bättre att Arbetsmiljöverket meddelar regler kring detta än att riksdagen stiftar en lag.

Publicerad

Det beskedet gav arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i riksdagen i slutet av januari. Det var vänsterns Josefin Brink som hade frågat efter vad som hänt med det uppdrag som gavs till regeringen i fjol, då riksdagen beslöt att regeringen skulle ta fram en lag om detta.

Hillevi Engström berättade i riksdagen att hon haft diskussioner med arbetsmarknadens parter, å ena sidan LO och å den andra flera representanter för arbetsgivarsidan. Det råder delade meningar om behovet, LO/Handels vill ha en lag av arbetsmiljöskäl, medan arbetsgivar-sidan inte vill se en generell lag, utan anser att det ska avgöras utifrån butikens utsatthet.

Josefin Brink var upprörd över att ministern struntar i riksdagsbeslutet, som ju var ett konkret uppdrag att stifta en lag.

– Om jag inte har missförstått ministerns svar, har regeringen kommit fram till detta genom att fråga fem arbetsgivarorganisationer och en facklig centralorganisation vad de tycker om sluten kontanthantering. Eftersom arbetsgivarorganisationerna är överens om att de inte vill ha en sådan, anser regeringen att den inte ska införas, punkt slut.

Det här är sluten kontanthantering

  • Det finns varianter av sluten eller semisluten kontanthantering. Den högsta graden av säkerhet innebär att ingen ?i butiken rör pengarna utom just då de tas emot från kunden. Sedan är kontanterna oåtkomliga tills en värdetransport hämtar dem. Så hög säkerhet har bara ett fåtal butiker.
  • Semisluten hantering innebär att kontanterna är säkrade i kassalinjen, men att de vid dagens slut hanteras av personal eller väktare.
  • Rörpost används ibland för att flytta pengarna från kassan rakt in i ett låst kassaskåp.
  • Sedelbox är ett minimikrav för att minska rånrisken. De sedlar som inte behövs ?i växelkassan blir oåtkomliga ?i boxen och bytet vid ett rån blir i bästa fall inte värt besväret.