Arbetsmiljö

För kall armékänga

Pansarbataljonen vill ha kängor och tumvantar som håller kylan ute. Officersförbundets skyddsombud begär att Arbetsmiljöverket ingriper.

Publicerad

I tio års tid har personalen vid pansarbataljonen klagat på sin utrustning. Det handlar om kängor som inte håller ute kylan och tumvantar som inte håller måttet. Utrustningen uppfyller kraven, men kanske kraven är för lågt satta, resonerar Fredrik Pohjanen, skyddsombud vid Officersförbundet. Synpunkterna från arbetstagarna dokumenteras inte alltid av arbetsgivaren, fortsätter han i en skrivelse till Arbetsmiljöverket.

Bristande information i kombination med uteblivna åtgärder har nu fått skyddsombudet att kontakta myndigheten. Han listar klagomål och besvär personalen drabbats av. Företagshälsovården vid bataljonen meddelade bland annat år 2004 att knä- och höftproblemen ökat.

Fredrik Pohjanen hävdar att pansarbataljonen inte får den utrustning som krävs för att göra ett så bra jobb som möjligt. Det finns bra utrustning inom Försvarsmakten konstaterar han samtidigt, men den är inte till för alla. Vinterkängan, som jägarförbandet använder, isolerar till exempel bättre från markkyla än vad den traditionella känga 90 gör. Trots att pansarförbandet vistas i samma klimatområde tilldelas de inte denna känga, förklarar Fredrik Pohjanen i skrivelsen. Han är som skyddsombud övertygad om att även den psykosociala arbetsmiljön skulle påverkas positivt om personalen fick en bättre fysisk utomhusmiljö. I en så kallad begäran om ingripande enligt arbetsmiljölagens kapitel 6, paragraf 6a begär han att Arbetsmiljöverket granskar frågan.

Arbetarskydds nyhetsbrev

Vill du ha nyheten först? Arbetarskydd bevakar alla Arbetsmiljöverkets förbud och föelägganden i ett särskilt nyhetsbrev, som ingår i prenumerationen. Anmäl din mejladress nu.