Arbetsmiljö

Folkpartiet: Sveriges ambitioner redan höga

Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX

Alliansens gemensamma politik har redan åstadkommit mycket på arbetsmiljöområdet, enligt Folkpartiets Eva Flyborg.

Publicerad

ILO rekommenderar 1,0 arbetsmiljöinspektör per 10 000 arbetstagare. Men Sverige har bara 0,7 inspektörer. Ska Folkpartiet finansiera fler arbetsmiljöinspektörer?

- De exakta beloppen kan alltid diskuteras, men det är viktigt att slå fast att Sverige har mycket höga ambitioner på arbetsmiljöområdet redan i dag.

Styrmedelsutredningen föreslog en ny tillsynsmetod. Arbetsmiljöverket ska besöka alla arbetsplatser samt betygsätta arbetsmiljön med rött, gult eller grönt ljus. Är det ett bra förslag?

- Regeringen arbetar nu vidare med förslagen. Vi har ännu inte landat i exakt vilka ställningstaganden vi kommer att göra.

Bör staten skapa ett nytt nationellt forskningsinstitut för arbetslivsfrågorna?    

- Genom att flytta över arbetslivs- och arbetsmiljöforskningen till universitet och högskolor har vi minskat den politiska direktstyrningen. Vi har gjort den största utbyggnaden hittills av statliga forskningsanslag. Det borde underlätta för universiteten att också bedriva arbetslivsforskning.

Vill ni verka för lagstiftad, obligatorisk företagshälsovård?   

- Redan idag är arbetsgivare skyldiga att ge de anställda den företagshälsovård som arbetsförhållandena kräver (Arbetsmiljölagen). Från 2010 görs även en satsning på företagshälsovården med 650 miljoner kronor per år. Även andra insatser till stöd för företagshälsovården har initierats.

Lagstadgad rätt till heltid?

- Det är inte praktiskt genomförbart och det skulle också skada ekonomin. Det skulle innebära enorma hinder för småföretagare som står i begrepp att börja ta in extern personal och för ungdomars möjlighet att jobba extra.

Ska skyddsombuden få ökade befogenheter?

- Ja, vi har redan fattat beslut om att skyddsombud ska få en starkare ställning och en tydligare stopprätt för entreprenörer, transportarbetare och inhyrd arbetskraft på arbetsplatsen. Även elevers och studerandes rätt att delta i arbetsmiljöarbetet har stärkts.

Bör det bli enklare att ställa skyddsombud till svars?

- Nej, arbetsgivaren har arbetsmiljöansvaret. Skyddsombuden agerar på uppdrag av arbetstagarna. Det är viktigt att dessa roller hålls isär.

Något annat inom arbetsmiljöområdet som ni vill prioritera?

- Regeringen satsar 41 miljoner kronor på särskilda åtgärder för att minska kvinnors sjukfrånvaro och arbetsrelaterade sjukdomar. Nästan dubbelt så många anmälningar om arbetsskador som rör hot och våld görs av kvinnor jämfört med män. Arbetsmiljöverket har fått i uppdrag att genomföra en särskild satsning under 2009 och 2010 om våldsutsatthet på arbetet.