Följde rutin - sjukhuschef friad

2011-11-11 07:55 Ann Norrby  
Foto: Colourbox

Att sjuksköterskan smittades av en patient med tuberkulos berodde på att hon använde ett begagnat munskydd. Men det var rutin, därför frikänns hennes chef.

Sjuksköterskan arbetade på infektionskliniken på Centralsjukhuset i Kristianstad. Hon insjuknade i februari 2009 i tuberkulos sedan hon i november året innan smittats av en patient. Sjuksköterskan återanvände då ett andningsskydd, vilket var rutin.

Arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg ansåg att den dåvarande verksamhetschefen vid kliniken vållade sjuksköterskans sjukdom. Han borde ha sett till att andningsskydden bara användes en gång. Han borde också ha bedömt riskerna för smitta om skydden användes flera gånger, menade åklagaren.

Verksamhetschefen hävdade att sjuksköterskan inte smittats av patienten. Inte heller hade de återanvända skydden förlorat sin skyddsfunktion och han hade gjort en allmän riskbedömning. Dessutom är det han gjort preskriberat.

Men Kristianstads tingsrätt reder ut att preskriptionstiden i ett sådant här fall ska räknas från när sjukdomen brutit ut. För arbetsmiljöbrottet vållande till sjukdom får det gå högst två år mellan brottet och åtalet. I det här fallet blev sjuksköterskan sjuk den 1 februari 2009 och verksamhetschefen åtalad den 13 januari 2011, alltså mindre än två är senare. Talan är därmed inte preskriberad.

Tingsrätten anser också att det är klarlagt att sjuksköterskan smittades av patienten och att det berodde på att hon använt ett begagnat andningsskydd. Men det var vanligt och accepterat att göra så på kliniken under ett arbetspass.

Verksamhetschefen var ansvarig för arbetsmiljön på kliniken och hade därför långtgående skyldigheter att se till att personalen inte smittades av patienterna. Han har visserligen inte helt och hållet levt upp till dessa skyldigheter. Men även om han gjort det, är det inte sannolikt att skulle ha förbjudit de anställda att använda begagnade skydd, eftersom det var okänt att det var riskabelt. Därför frikänns han.

Domen kan överklagas senast den 29 november.

Om domen

Kristianstads tingsrätt, dom den 8 november 2011 i mål B 317-10.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö