Fler utmattade på privat sjukhus

2008-11-18 08:35 Charlotta Lundström  

Sjuksköterskor på privatägda sjukhus är oftare utmattade och cyniska än sina kollegor på landstingsägda sjukhus. Det visar en studie från avdelningen för arbets- och organisationspsykologi vid Stockholms universitet.

Sjuksköterskorna vid det privata sjukhuset Capio S:t Göran i Stockholm var mer utmattade än sina kollegor, skriver webbplatsen suntliv.nu. Vid Danderyds sjukhus, som är bolagiserat men offentligt ägt, och landstingets Södertälje sjukhus, visade inte sjuksköterskorna lika många tecken på utbrändhet.

Forskarna tror att skillnaderna bland annat beror på att kraven på de anställda är lägre på landstingsägda sjukhus än på bolagsdrivna sjukhus. Å andra sidan uppgav sjuksköterskorna på S:t Görans sjukhus att de kände sig tryggare i sin anställning. Enligt suntliv.nu visade undersökningen inte på några avgörande skillnader när det gäller resurser och krav.

Nästa steg för forskarna är att undersöka positiva faktorer för de anställda på akutsjukhus. De ska jämföra olika driftsformer och studera vad som motiverar och engagerar personalen.

Charlotta Lundström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö