Arbetsmiljö

Fem svenskar på bästa-jobblistan

Fem svenska företag är bland de 100 bästa arbetsplatserna i Europa, enligt en stor arbetsplatsundersökning.

Publicerad

Microsoft, som toppade listan över bästa arbetsplatser i Sverige, modell större, hamnade även på Europalistan. Det gjorde även Accenture och SAS Institute liksom American Express och Centiro Solutions.

Centiro Solutions ett programvaruföretag för logistiklösningar, som deltog i utvärderingen för första gången.

Företagen placerade sig alla bland de 100 bästa i Europas mest omfattande arbetsplatsundersökning genomförd av Great Place to Work Institute vid en gala som hölls i Madrid den 19 maj. De undersökta företagen representerar över 1,6 miljoner medarbetare.

För de globala företagen på listan räknas resultatet för de länder som kvalificerar till listan samman. Ibland utmärker sig dock något land specifikt, vilket i år är fallet med American Express Sverige. Sverigebolaget är det enda bolag inom koncernen som kvalificerat sig till listan över de 100 bästa i Europa.

Företagen som placerade sig på listan över Europas bästa Arbetsplatser har också ökat intäkterna med 15 procent och antalet anställda med drygt två procent.

– Vi ser att de krävande ekonomiska tiderna verkligen skiljer agnarna från vetet; Företagen i topp har starka kulturer och arbetar långsiktigt. De bästa företagen håller fast vid sina värderingar och arbetar för att skapa förtroende, vilket stärker de anställda att göra sitt bästa, säger Maria Grudén, vd Great Place to Work Institute Sverige.

– Det företagen gör i dag kommer att vara avgörande för deras kultur för många år framöver och definiera möjligheterna att rekrytera de bästa när marknadssituationen vänder. Många företag och organisationer är mycket fokuserade på att positionera sig gentemot framtida medarbetare, avslutar Maria.