Arbetsmiljö

Fem har lämnat SKL:s tidning under ett år

I Journalisten, nummer 2/2016, beskrivs arbetsmiljön på SKL-ägda tidningen Dagens Samhälle som dålig och orsakad av chefredaktören.
Chefredaktör för Dagens Samhälle är Mats Edman. Foto: TT-Bild

Fem personer har lämnat Dagens Samhälles redaktion på grund av arbetsmiljöproblem eller en konflikt med chefredaktören Mats Edman, på mindre än ett år, uppger tidningen Journalisten.

Publicerad

Att Tomas Backelin, prisbelönt AD, väljer att berätta varför han slutat på tidningen, är att han anser att chefredaktören Mats Edman har spridit en felaktig bild av arbetsmiljöproblemen, skriver tidningen.

Mats Edman har kommenterat artiklarna angående sjukskrivningarna: ”Det har inget med mig att göra, vilket man kan få intrycket av genom att läsa Journalistens texter, att allting bara handlar om mig.”

– När Mats Edman påstår att min uppsägning inte handlar om honom, då stämmer inte det. Det skadar processen och ger en felaktig bild av vad som händer på Dagens Samhälle. Det kan jag inte ställa mig bakom. Jag insåg nyligen att personalchefen var helt ovetande om skälen till min uppsägning. Så även styrelsen, säger Tomas Backelin till tidningen och fortsätter:

– Mats Edman är en mycket skicklig och oerhört driven redaktör. En av de bästa. Om han hade varit en lika skicklig chef hade han varit en fullständigt fantastisk chefredaktör. Men folk faller som käglor runt honom. Eller säger upp sig. Eller köps ut med munkavle och månadslöner. Och visst kan man byta ut alla kuggarna i maskinen och ändå spotta ut bra tidningar. Men det känns som ett högt pris för att förverkliga Mats tidningsvision.

Julia Branting, styrelseordförande i Dagens Samhälle, kommenterar uppgifterna:

– Det är nytt för mig. Det är oroväckande förstås och det är något vi i styrelsen måste ta med vd (Red:s anmärkning: Mats Edman), säger Julia Branting till Journalisten.

Läs även i Lag & Avtal: Kritisk reporter avstängd från sitt arbete

Dagens Samhälle

Tidningen Dagens Samhälle ägs av arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Antalet anställda är cirka 25. Mats Edman är chefredaktör, ansvarig utgivare och vd.