Arbetsmiljö

Farlig paketlinje hade fått respit - då hände dödsolyckan

Arbetsmiljöverket gav sågverket förlängd tid med att sätta upp skydd runt paketlinjen. Under tiden bröt en sågverksarbetare mot instruktionen att inte gå nära maskinen när den var igång. Han klämdes då ihjäl av en oskyddad maskindel. På grund av respiten och instruktionsbrottet väljer åklagaren att inte åtala maskintillverkaren för arbetsmiljöbrott.

Publicerad

Olyckan inträffade den 17 mars förra året vid Setra Heby sågverk i Heby. En operatör vid paketlinjen hade tagit sig förbi ett tvåledigt räcke och gått fram till en transportör som stod stilla, eftersom en bräda blockerade en fotocell. När han flyttade brädan frilades fotocellen och transportören startade. En roterande maskindel snodde in sig i hans kläder och han klämdes ihjäl.

Vitech Virkeshanteringsteknik AB hade tillverkat, levererat och CE-märkt maskinlinjen. Men enligt Arbetsmiljöverket hade den stora säkerhetsbrister. Maskindirektivets krav på skydd runt riskområden uppfylldes inte. Tillräckliga förreglade tillträdesvägar saknades.

Mellan 2004 och 2006 bedrev Arbetsmiljöverket en riktad tillsyn mot träbranschen. Sju sågverk med nylevererad utrustning marknadskontrollerades. Ett av dem var Setra Heby sågverk.

Alla sju sågverken fick inspektionsmeddelanden med krav på förbättrad säkerhet. Vitech, som tillverkat Setra Hebys utrustning, fick också krav på sig att förbättra säkerheten.

Vid ett uppföljningsbesök i september 2007, där representanter för både sågverket och Vitech var med, konstaterade Arbetsmiljöverket att en del gjorts medan annat återstod att göra. Det fanns en förreglad grind in till maskinlinjen, men ”på ett väsentligt avstånd från den plats där operatören vid olyckstillfället tog sig in i riskområdet.” Dessutom var skyddsstaketet inte färdigmonterat.

Arbetsgivaren bad om – och fick – förlängd tid till den 30 april 2008 med resten av åtgärderna.

Halvannan månad före detta slutdatum inträffade alltså dödsolyckan.

Enligt Arbetsmiljöverket hade olyckan inte skett om maskinlinjen ”varit försedd med erforderliga skyddsanordningar.” Därför åtalsanmäldes Vitech i juni förra året för ett så allvarligt arbetsmiljöbrott att det borde betraktas som grovt.

Men hittills utan framgång. I början av februari lade kammaråklagare Leif H Johansson ner förundersökningen med motiveringen att Arbetsmiljöverket gett företaget respit och att arbetstagarna instruerats att inte gå intill maskinen innan strömmen brutits.

Läs mer

Nästa nummer av Arbetarskydd utvecklar frågan ytterligare. Ute hos prenumeranterna den 6 mars!