Fall från 5 meter kostar SCA halv miljon

2014-09-10 13:09 Ann Norrby  

Operatören skadades allvarligt när han föll fem meter och hamnade i rivningsmassor. Hans arbetsgivare, SCA i Obbola, visste att gallerdurken i trappan kunde glida i väg. Därför döms företaget till 500 000 kronor i företagsbot.

Olyckan hände i samband med att den skadade operatören skulle läsa av olika instrument i en lokal vid pappersbruket SCA i Obbola. Den trappa han föll från hade varit avstängd en tid i samband med rivningen av en sodapanna och en tegelvägg. Väggen hade hindrat trappans gallerdurk från att glida. Rivningen var utlagd på en entreprenör.

Operatören hade fått klartecken att börja använda trappan igen. Några dagar före olyckan hade en annan anställd uppmärksammat att trappan saknade skyddsräcken och att den behövde göras ren. Skyddsräcke monterades och operatören fick i uppdrag att göra rent trappan från rester från rivningen.

Umeå tingsrätt anser att det närmast måste anses som en självklarhet att SCA behövde kontrollera om det var riskfritt att använda trappan innan den togs i bruk igen. Olycksorsaken, att durken kunde glida iväg, var relativt enkel att upptäcka och förhindra.

Tingsrätten slår fast att SCA som byggherre hade ansvar för att olyckan kunde hända och att företaget därför ska betala 500 000 kronor i företagsbot.

Om domen

10 september 2014, Umeå tingsrätt, mål B 2630-12

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen