Fackombud: Sätt topparna i skolbänken

2011-10-20 15:08 Elisabet Örnerborg  
Statsminister Fredrik Reinfeldt, finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström är ansvariga för arbetsmiljöfrågor i regeringen. Foto: Scanpix

Statsministern, finansministern och arbetsmarknadsministern måste gå en arbetsmiljökurs, kräver två skyddsombud från IF Metall. <br/>– Vi har en hel Facebookgrupp bakom oss, säger Jarl Barkenfelt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström är ansvariga för arbetsmiljöfrågor i regeringen. Och i det ansvaret ligger att de ska se till att underställda organisationer har tillräckliga resurser för sina uppdrag. Ändå har inte Arbetsmiljöverket fått pengar till att öka antalet inspektörer så att vi når upp till ILO:s rekommendation på minst en inspektör per 10 000 anställda, menar skyddsombudet Jarl Barkenfelt.

Tillsammans med skyddsombudet Michael Jonasson kräver han att ministrarna går en arbetsmiljöutbildning på minst fem dagar. Regeringens beslut att inte ge Arbetsmiljöverket nog med resurser måste bottna i dåliga kunskaper om arbetsmiljön, menar de båda skyddsombuden. De ställer sitt krav med stöd av den så kallade hänvändelserätten i arbetsmiljölagens kapitel 6, paragraf 6a.

Hänvändelserätten är tänkt att användas av skyddsombud som ett sätt att komma åt problem på sin arbetsplats, för att få till stånd en diskussion om arbetsmiljön med sin arbetsgivare. Den är tänkt som ett mellanled innan ett skyddsombud kan använda sin stopprätt och stoppa arbetet om inte arbetsgivaren är mottaglig för samtal. Den här anmälan har lite andra förutsättningar.

– Vi har hela Facebookgruppen ”Support your local skyddsombud” bakom oss. När ingen annan anmäler så gör vi det, säger Jarl Barkenfelt.

Ministrarna måste få en grundläggande uppfattning om hur arbetsmiljöarbetet och arbetsmiljöansvaret ser ut, menar de två. Om inte ministrarna gör något åt kravet kommer skyddsombuden att vända sig till Arbetsmiljöverket för prövning om föreläggande eller förbud.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö