Facket larmar om en miljon övertidstimmar

2014-03-24 12:41 Elisabet Örnerborg  

Vision anmäler Vård- och omsorgsförvaltningen i Lunds kommun till Arbetsmiljöverket. Kommunen har under ett decennium lagt ut 19 miljoner kronor på övertid i stället för att sätta gränser för den.

Lunds kommun kunde till exempel ha använt miljonerna som lagts ut på övertid till flera tjänster. Det menar huvudskyddsombudet Lars Öst.

- Samtidigt ökar sjukfrånvaron och vi ser en tydlig koppling till att de medlemmar som är i tjänst tvingas jobba mer, säger han i en kommentar.

Vård- och omsorgsförvaltningen måste sätta upp konkreta arbetsmiljömål för hur övertiden kan minska. Förvaltningen måste också arbeta aktivt för att förebygga övertidssituationer. Det kräver huvudskyddsombudet i sin anmälan till Arbetsmiljöverket enligt arbetsmiljölagens hänvändelseparagraf, 6:6a.

Han har bifogat en skrivelse till sin anmälan som visar att det handlar om en miljon övertidstimmar mellan åren 2002-2012. År 2012 hade Vård- och omsorgsförvaltningen 2 304 månadsavlönade medarbetare, som var och en arbetade över i genomsnitt en vecka det året.

Lars Öst menar att det inte borde vara så svårt att sätta upp konkreta mål.

- Det finns en konkret förvaltning att jämföra sig med som har nästan identiskt lika många anställda som Vård och omsorgsförvaltningen, men bara hälften så mycket övertid. Den förvaltningen, Skolförvaltningen, ligger som nummer två på listan, svarar han via mejl.

Hur det aktiva arbetet med att förebygga övertidssituationer rent konkret ska gå till är lite svårt att säga, menar Lars Öst.

- Det är antagligen arbetsplatsspecifikt. Men jag hoppas på en samverkan mellan alla parter med fokus på det förebyggande arbetet och övertidssituationerna just på de arbetsplatser där man har hög arbetstid.

Visions ordförande Annika Strandhäll tycker att situationen är oroväckande. Särskilt som hon tror att Lund inte är ensamt om problemet.

- Vi ser ökande sjukskrivningar till följd av övertid bland våra medlemmar på flera håll i landet och det vore bra om den här frågan uppmärksammades även i andra kommuner, säger hon i ett pressmeddelande.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen