Arbetsmiljö

Få utnyttjade bidraget till företagshälsovården

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Regeringen ville stimulera arbetsgivarna att anlita företagshälsovården för att tidigt hjälpa sjukskrivna tillbaka i arbete. Men endast en mindre summa ur bidraget har blivit utbetalad.

Publicerad

Mer än 123 miljoner kronor ligger kvar hos Försäkringskassan. Bara 43 ansökningar har kommit in om så kallat tilläggsbidrag för koordinerande insatser.

Det handlar om en del av förra socialförsäkringsministern Cristina Husmark Perssons omhuldade bidrag till företagshälsovården.

Tanken var att den arbetsgivare som anlitar företagshälsovården för tidiga åtgärder när en anställd blir sjuk, ska få statlig subvention. Bidraget är som mest hälften av kostnaden för åtgärden.

För första halvåret 2010 hade regeringen anslagit 125 miljoner kronor. När Försäkringskassan nu summerar perioden är utfallet mycket magert:

  • Endast 43 ansökningar om bidrag har kommit in.
  • Det handlar om 344 insatser.
  • De utbetalade pengarna - 1,9 miljoner kronor – är småpotatis mot de 125 miljoner regeringen hoppades på att få dela ut.

På Försäkringskassan kan man inte säkert säga varför utfallet är så dåligt.

- Företagshälsovården tror att det kommer att ta fart. Beslutet om bidraget kom ganska sent 2009 och det kan ta lite tid att sälja in det här hos arbetsgivarna, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan.

En utmaning för de arbetsgivare som vill satsa på tidiga insatser i samverkan med företagshälsovården är att de måste vara snabb i både tanken och benen, samt målinriktade. Insatsen för den sjukskrivne måste göras inom 45 dagar. Redovisning till Försäkringskassan måste vara inne senast efter 60 dagar.

- Kanske är det så att arbetsgivare väntar för länge. Kanske inser en del inte nyttan av tidiga insatser, säger Rebecca Kolga.

Totalt är bidraget till företagshälsovården, som består av fyra delar, 550 miljoner kronor 2010. Nästa år höjs bidraget med ytterligare 50 miljoner kronor, enligt budgetpropositionen som kom igår, måndag.