Extrem radonhalt stängde skolan

2012-03-25 23:00 Lena Gunnars  
Skyddsombudet alistar Cochrane var den som först misstänkte att skolan hade problem med höga radonhalter. Han hade rätt. Nu oroar sig personalen för den ökade cancerrisken. Foto: Sandra Pettersson

Radonhalten på Kulturskolan i Östersund var fjorton gånger över gränsvärdet. Skyddsombudet Alistair Cochrane möter personalens cancerrädsla. Själv ser han ventilationssystemet som den stora boven i dramat.

– Hör surret. Nu är ventilationen på. Det brukar den inte alltid vara, säger Alistair Cochrane, lärare och skyddsombud på skolan.

En månad har gått sedan de skyhöga radonhalterna blev kända och all undervisning stoppades på den kommunala kulturskolan. Fastighetsägaren OSD/Folkets hus har påbörjat radonsaneringen. Ventilationssystemet går dygnet runt och tekniker vandrar fram och tillbaka i korridorerna och installerar radonsugar.

Alistair Cochrane bor på and­ra sidan vägen och gjorde en mätning i sitt eget hem som visade på betydligt högre halter markradon än gränsvärdet på 200 bequerel. Han gissade att samma problem fanns på hans arbetsplats. Kommunala Kulturskolan satte därför ut radonmätare från oktober förra året och fram till sista januari i år. I en studio uppmättes hela 2 820 bequerel radon per kubikmeter.

– I studion flyter timmarna så lätt i väg, säger Alistair Coch­rane.

Han låser upp dörren till studion medan han berättar att tre av lärarna jobbat där mycket, särskilt en har suttit där många kvällar genom åren.

Nu är här urplockat. Läraren som Alistair Cochrane tänker på har varit där och hämtat hem utrustning för att kunna jobba hemifrån.

Själv känner sig Alistair Cochrane inte orolig för hälsan. Han är ute på skolorna en stor del av arbetstiden och är icke­rökare. Totalt arbetar cirka 45 personer regelbundet i byggnaden, som Kulturskolan delar med landstingets kulturarrangör Estrad Norr. Nio personer har drabbats av olika former av cancer på tio år. En person fick dubbelsidig lungcancer. Han var inte rökare.

– De andra som dött har gjort det i andra sorters cancer, som enligt experterna inte har med radon att göra. Man måste tro på experterna, men det är klart att folk blir oroliga.

De anställda har länge upplevt att ventilationen är dålig. Rektorn Connie Kjäll har påpekat bristerna ända sedan han tillträdde för elva år sedan.

Företagshälsan har skickat ut en hälsoenkät och de anställda har erbjudits läkarundersökning. Hyresvärden har anlitat ett företag för att korttidsmäta lokalerna. Värden har också lovat skolan att göra en långtidsmätning nästa vinter.

– Nu kan vi garantera att radonhalten ligger väl under gränsvärdena. Vi vet också att vi bakåt i tiden haft ventilationen igång när det varit personer i lokalerna. Därför har ingen utsatts för höga halter, säger Anders Wikberg, vd för OSD/Folkets hus.

Att Kulturskolans egna mätningar visade så höga värden beror på att skolan var stängd en del av mätperioden under jul och nyår, anser han.

– Då är även ventilationen avstängd.

De anställda tror inte på att ventilationen varit i gång alla timmar som fastighetsägaren påstår.

– Luften har varit så dålig att jag har tvingats avbryta lektioner, säger Alistair Cochrane.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö