EU vill ha rökfritt på jobbet

2012-05-31 13:21 Birgitta Ländin  

Nu lanserar den europeiska arbetsmiljöbyrån EU-OSHA en kampanj för rökfria arbetsplatser. Med start på den internationella dagen mot tobak den 31 maj ska EU-OSHA försöka förmå medlemsländerna att minska exponeringen för tobaksrök på arbetet.

Kampanjen Rökfria arbetsplatser ska stötta arbetsgivare och arbetstagare att skapa arbetsplatser där man slipper tobaksrök, oaktat de olika ländernas lagstiftningar. Att ha rökrum på arbetet är ingen bra idé, påpekar man i kampanjmaterialet, eftersom det alltid finns någon - exempelvis städare - som då likväl drabbas passivt av röken.

För tre år sedan genomfördes en större europeisk enkätundersökning om rökning. Den visade att svenskar tillsammans med fransmän och britter var de som var minst utsatta för andras rök på sina arbetsplatser, med mindre än var tionde som riskerar att exponeras. Bland grekerna uppgav hela 62 procent att det inte fanns några restriktioner - eller bara vaga - mot rökning på arbetet. För EU totalt var det 17 procent som ansåg att restriktioner saknades eller var sådana att de kanske inte efterlevdes. Män, personer över 54 år och de med lägst utbildning var mer utsatta än andra.

Fyra av fem i undersökningen var positiva till rökfria arbetsplatser. Mest positiva till rökfritt på arbetsplatser och i offentliga lokaler var svenskar och italienare, minst förtjusta i idén var tjecker, österrikare och holländare.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen