Arbetsmiljö

EU varnar för nya risker i arbetsmiljön

Dålig balans mellan arbete och privatliv kan leda till stress och allvarligt påverka arbetstagarnas hälsa och säkerhet, varnar EU i en rapport om nya risker i arbetslivet. <br></br>

Publicerad

Rapporten från Europeiska arbetsmiljöbyrån visar att de främsta psykosociala riskerna är förknippade med nya former av anställningsavtal, otrygga anställningsförhållanden, ökad intensifiering av arbetet, höga känslomässiga krav, våld i arbetet och alltså dålig balans mellan arbete och privatliv.
- Arbetslivet i Europa förändras i en allt snabbare takt och arbetsrelaterad stress är en av de största utmaningarna, påpekar Jukka Takala, direktör för Europeiska arbetsmiljöbyrån.
Stress är det näst vanligaste arbetsrelaterade hälsoproblemet, och den drabbar 22 procent av EU:s arbetstagare enligt rapporten. Över hälften av samtliga förlorade arbetsdagar är stressrelaterade. År 2002 uppskattades den årliga kostnaden för arbetsrelaterad stress i EU-länderna till cirka 190 miljarder kronor.
Det är ofta personer med otrygga anställningsavtal som utför de farligaste arbetena, enligt rapporten. Även våld och kränkningar på arbetsplatserna räknas till de nya riskerna, särskilt inom vård och service. Hög arbetsbelastning och brist på flexibla arbetstider gör det svårare att uppnå ”en hygglig balans” mellan arbete och privatliv, särskilt för kvinnor, som ofta har ett ”dubbelskift”, först på arbetet och sedan hemma, konstaterar forskarna.