Arbetsmiljö

”Ett väldigt märkligt förslag”

Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister. Foto: Jörgen Appelgren

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson sågar Svenskt Näringslivs idé att frikoppla skyddsombuden från facket.

Publicerad

Svenskt Näringsliv föreslår i sin rapport, Dags att tänka nytt – ett modernt arbetsmiljöarbete kräver moderna regler och roller, att regionala skyddsombud ska ersättas med oberoende arbetsmiljörådgivare.

– Det är ett väldigt märkligt förslag. Det skulle försvaga skyddsombudens arbete. Jag tror att det är helt nödvändigt att kopplingen finns till den fackliga organisationen, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Arbetarskydd.

En regeringsutredning föreslog nyligen att de regionala skyddsombuden ska få tillträde också till alla arbetsplatser där det finns kollektiv­avtal och inte bara där det finns medlemmar. Men Svenskt Näringsliv menar att deras förslag ligger mer i tiden.

– Jag förstår inte vad de pratar om faktiskt. Är det något som ligger i tiden så är det just fackligt arbete och den svenska modellen. Vi ser snarare att andra sätt att organisera arbetet på, vid sidan om parterna och facket, stöter på många fler problem. Den svenska modellen har verkligen framtiden för sig.

Förslaget har även fått fackliga organisationer som LO, TCO och Saco att gå i taket. Läs mer om rapporten på arbetarskydd.se