Arbetsmiljö

Ett steg närmare tinnitusgåtans lösning

Tinnitus kan vara en spontan elektrisk aktivitet i nerver. Kanske uppstår aktiviteten ur en genförändring som en följd av en hörselskada. Det här visar australiensiska forskare som gjort försök med marsvin.

Publicerad

Fynden kan leda ett steg närmare lösningen på tinnitusgåtan, enligt Vetenskapsradion.

Hos marsvin med hörselnedsättning kunde forskarna från University of Western Australia iaktta spontan elektrisk aktivitet i vissa nerver. De elektriska signalerna tolkas av hjärnan som ljud. Men det är inga faktiska ljudvågor som når örat.

En bov i dramat är spontan nervaktivitet som forskarna tror beror på obalans i aktiviteten hos gener. Skador kan minska eller öka genaktiviteten.

Drygt en miljon svenskar bedömer själva att de har en hörselskada. 128 000 personer har en svår hörselnedsättning eller dövhet. Hårcellerna i hörselsnäckan återhämtar sig inte efter en skada.

Ackumulerade hörselskador under ett liv beror till stor del på ärftlighet, men ungefär hälften är miljöpåverkan.

Minst två procent av befolkningen lider av svår tinnitus. I de äldre generationerna är siffran uppemot fyra procent. Tinnitus går inte att bota. Problemet är i tilltagande.

Läs studien

Tidskriften Neuroscience Volume 159, Issue 3, 31 Mars 2009. Studienhar titeln "Changes in neuronal activity and gene expression in guinea-pig auditory brainstem after unilateral partial hearing loss".