Arbetsmiljö

Ergonomi är tid är pengar är...

Många ingenjörer påverkar människor genom de produkter och system de utvecklar. Därför måste de ha kunskaper om hur människan fungerar, säger Linda Rose, lärare och forskare på KTH.

Publicerad

Blivande ingenjörer och civilingenjörer som tidigare hade ett måttligt intresse för kurser i arbetsmiljö och ergonomi står numera i kö för dem. Det är Linda Roses förtjänst enligt hennes kollegor. Det har hon lyckats med genom nya pedagogiska grepp och egna kompendier i ämnet. Hon är också en av författarna till läroboken ”Arbete och teknik på människans villkor” som gavs ut av Prevent i höstas.

Engagemanget i arbetsmiljön är inget nytt, berättar hon. När hon var färdig civilingenjör började hon utveckla verktyg och metoder för att underlätta arbetet, framför allt för byggnadsarbetare.

Bland annat gällde det gipshanteringsvagnar så att arbetarna inte skulle behöva lyfta gipsskivorna varje gång de skulle sättas upp på väggen. Hon utvecklade även knivar för elektriker och handtag för byggelement.

- Precis som när man steker svamp i en stekpanna. Du stoppar inte handen i stekpannan, du har en stekspade emellan, förklarar hon handtaget, förklarar hon.

Samtidigt har Linda Rose haft ett stort intresse för vad som händer med kroppen och hur mycket man behöver vila.

- Många får belastningsskador och vi vet inte varför. Mycket av min forskning handlar om hur kroppen reagerar på fysisk belastning, hur den drabbas men också hur den kan återhämta sig.

Linda Rose har också tagit fram en modell om hur mycket man behöver vila när man utfört ett visst arbete för att minska risken för belastningsskador. Den har använts i tio år på biljätten GM.

- Det är mycket spännande. Modellen har bidragit till att GM både minskat skadorna och fått en effektivare produktion. Det är det som är kärnan - en bra arbetsmiljö gynnar den enskilde, sänker sjukfrånvaron och har en positiv effekt på produktivitet och kvalitet.

Modellen på GM ser Linda Rose som ett verktyg för att kunna jämföra olika arbetssituationer och välja den bästa, både ur ett ergonomiskt och ett företagsekonomiskt perspektiv.

- Tid är pengar, säger hon. Jobbar du hårt måste du vila längre. Jobbar du med lägre belastning, behöver du inte vila lika länge.

Vad betyder nomineringen till Levipriset för dig?

- Det är hedrande och jag känner mig glad för att ha blivit nominerad.

Linda Rose

* Civilingenjör, teknologie doktor och lärare vid KTH.

* Efter utbildningen arbetade hon nästan tio år med att utveckla verktyg och produkter för att minska skadorna, främst inom byggindustrin.

* Doktorsavhandling 2001: Models and methods for analysis and improvement of physical work environments, Chalmers tekniska högskola.

* Hon står också bakom en rad uppmärksammade seminarier, rapporter och böcker om bland annat belastningsergonomi och riskhanteringsmetoder.