Arbetsmiljö

Enkät: Därför blir barn och föräldrar till problem på förskolan

Drygt 900 barnskötare har besvarat en enkät om arbetsmiljön på förskolorna. Foto: TT-Bild

När barnskötarna tycker till anser majoriteten att barns allt längre dagar på förskolan och sjukdomar inverkar negativt på arbetsmiljön. Det leder också till konflikter med föräldrarna och mellan barnen.

Publicerad

Tidningen Kommunalarbetaren bad 2.700 barnskötare i Stockholm, Malmö, Luleå, Boden, Piteå och Kiruna dela i en enkätundersökning.

Drygt 900 svarade och många av dem vittnade om att deras arbetsmiljö påverkas starkt av hur föräldrarna agerar med sina barn.

Nära hälften av de drygt 900 barnskötare uppgav minst varje vecka händer att föräldrar lämnar sjuka barn. Tre av tio svarar att det sker varje månad. Den tydligaste effekten på arbetsmiljön är att barnskötarna själva smittas, uppger Kommunalarbetaren och refererar ett enkätsvar:

-Ofta leder det till att alla blir sjuka och vi blir underbemannade.

Majoriteten av barnskötarna, 67 procent, svarar att de anser att de flesta barn har för långa dagar på förskolan. En tredjedel av dem menar att mer än sex timmar är för mycket för de små barnen. För de äldre går gränsen vid åtta timmar, anser nära hälften.

– Små barn har ofta längre dagar än äldre barn, som pedagog mår jag ofta inte bra, svarar en person.

Barnskötarna påpekar att svårt att få ihop ett schema när barnen går längre dagar men det inte blivit mer personal. Att barn går allt längre dagar bekräftas av Skolverkets statistik, skriver tidningen.

– Det går inte att uttrycka sig tvärsäkert om vad som är en lagom tid för barnen. Det beror alldeles på kvaliteten på förskolan och hur den övriga tiden med föräldrarna fungerar, säger Sven Persson, professor i pedagogik vid Malmö högskola, till Svenska Dagbladet.