En miljon i företagsbot för dödsolycka på sågverk

2013-06-05 15:13 Ann Norrby  

Sågverksarbetaren omkom efter ett fall på över tio meter. Han hade ingen skyddsutrustning. Vida Vislanda får betala en miljon kronor i företagsbot och den före detta vd:n döms för att han vållat dödsfallet.

Sågverksarbetaren klättrade uppe i råsorteringen för att ordna ett virkesstopp. Han var 25 år och hade arbetat på sågverket i minst sex år. Ingen såg när olyckan hände.

Växjö tingsrätt konstaterar att sågverkets rutiner för att kontrollera att de anställda följde säkerhetsreglerna inte var tillräckliga. Att de anställda utbildades genom ett faddersystem gjorde att det var svårt att veta om de fått rätt information. De borde ha fått kontinuerlig utbildning om skyddsutrustning och skriftliga instruktioner.

Tingsrätten dömer den person som var sågverkets verkställande direktör när olyckan hände för vållande till annans död. Domstolen ger honom inget straff på grund av särskilda skäl. Sågverket får betala 1 000 000 kronor i företagsbot.

Om domen:

5 juni 2013, Växjö tingsrätt, mål B 2153-12

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen