Arbetsmiljö

En halv miljon missbrukar nätet

Över en halv miljon tyskar är nätmissbrukare. Ytterligare 2,5 miljoner är på väg att bli det. Det visar en undersökning.

Publicerad

Det är universiteten i Lübeck och Greifswald som på uppdrag av hälsoministeriet har undersökt hur tyskar använder internet, skriver IVA-aktuellt. Enligt undersökningen använder 560 000 tyskar internet på ett sjukligt överdrivet sätt. Dessutom verkar 2,5 miljoner vara på väg mot en diagnos som nätmissbrukare. Mest illa ute är ungdomar i 14–24 år. För flickorna handlar det framför allt om sociala medier, pojkar ägnar sig mest åt dataspel.

Internetberoende definieras som att man har förlorat kontrollen över hur länge man sitter vid datorn. Missbrukarna vänder på dygnet, struntar i skolan eller jobbet och får ångest när de inte är online.

Internetberoende är omstritt som psykiatrisk diagnos. Det förekommer forskning, som visar att hjärnans belöningssystem påverkas. Kina ligger långt framme i forskning kring internetberoende. Enligt en kinesisk studie, som publicerats i den amerikanska vetenskapliga tidskriften PLoS One, kan långvarigt internetberoende framkalla förändringar i hjärnans strukturer och leda till kronisk dysfunktion. Särskilt unga människor är i riskzonen. I Kina räknar man med att 24 miljoner ungdomar i städerna är drabbade.