Dramaten vill inte släppa in ljuset

2011-05-03 09:56 Elisabet Örnerborg  
Dramatenpjäsen Inferno spelas just nu med (från vänster) Marina Nyström, Rikard Lekander, Hamadi Khemiri, Danilo Bejarano och Thérèse Brunnander. Foto: Roger Stenberg, Bengt Wanselius, Klara Grandberg

Arbetsmiljöverket har förbjudit Kungliga Dramatiska Teatern att låta anställda jobba i mörker huvuddelen av sin arbetstid.

– Scenteknikerna måste kompensera för sitt mörkerarbete bakom scenen genom att inte vara så mycket i mörker på dagen, säger inspektör Eva Geijer.

Verkstadslokalen är på källarplanet. Lokalen har ett fönster som går ut mot ett schakt som har förbindelse med gatunivån fem meter ovanför. Det släpper in minimalt med ljus. De som arbetar därnere saknar helt utblicksmöjligheter. Och därnere arbetar scenteknikerna halva sin arbetstid. Bakom scenen, också i mörker, arbetar de 30 procent av sin arbetstid.

80 procent av arbetstiden i mörker är för mycket, menade skyddsombudet som slog larm i februari.

Arbetsmiljöverkets inspektörer kom till samma slutsats. Med hänvisning till föreskrifterna om arbetsplatsens utformning förbjuder verket arbete i verkstadslokalen i bottenvåningen och bakom scenen efter den 1 augusti. Om inte arbetet hade omorganiserats så att den sammanlagda arbetstiden utan dagljus blir mindre än 50 procent för de tre arbetarna i fråga. Förbudet är kopplat till ett vite på 100 000 kronor.

– Eftersom 30 procent av deras arbetstid är bakom scenen, där det är mörkt, så kan de bara vara i verkstadslokalen 20 procent av arbetstiden, säger Eva Geijer.

Men arbetsgivaren vill inte släppa in ljus i scenteknikernas arbetstid. Dramaten har överklagat Arbetsmiljöverkets förbud till förvaltningsrätten.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen