Dramaten skrotar planer på källarjobb

2011-05-13 13:42 Elisabet Örnerborg  
Dramatenpjäsen Inferno spelas just nu med (från vänster) Marina Nyström, Rikard Lekander, Hamadi Khemiri, Danilo Bejarano och Thérèse Brunnander. Foto: Roger Stenberg, Bengt Wanselius, Klara Grandberg

Teatern lyssnar på personalen efter att Arbetsmiljöverket villkorat reglerna för jobb på källarplan. <br/>– Att jobba utan dagsljus är hälsofarligt. Arbetsmiljöverkets beslut att tillåta halvtid i källarhålet är för svagt. Det borde vara helt förbjudet att jobba där, hävdar scenteknikern Mats Holmquist.

Arbetsmiljöverket har beslutat att Dramaten måste se till att ingen jobbar i källarlokalen mer än 50 procent. Annars kan ett vite på 100 000 kronor komma att dömas ut.

– Det har varit ett jobbigt halvår, bakom alltihop ligger nedskärningar och minskat antal lokaler att använda, säger Mats Holmquist, som arbetar som scenelektriker på Dramaten.

Han fick höra att arbetsgivaren tänkte överklaga Arbetsmiljöverkets beslut för att det var för hårt. Då förklarade han för sina chefer att han tänkte överklaga beslutet för att det var otillräckligt.

Förvaltningsrätten tog emot hans överklagande i slutet på april. Mats Holmquist vill att det ska vara förbjudet för Dramaten att inrätta en permanent elverkstad fem meter under jord utan dagsljus. Att tillåta arbete där på halvtid bäddar för framtida svårigheter, menar han.
”Ofta arbetar jag/vi under tidspress inför publikrepetitioner, premiärer eller föreställningar. Att då tvingas avbryta arbetet och vifta med det aktuella beslutet lär bli svårt och lär skapa problem”, skrev han i överklagandet.

Det har lett till framgång. Hans chefer har ändrat sig och tänker inte längre inrätta någon verkstad i källaren. Lokalen ska visserligen tas i bruk, men bara för tillfälliga arbeten.

– Vi ska nu titta efter andra lokaler för verkstaden, säger Mats Holmquist.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen