Arbetsmiljö

”Diskrimineringen var preskriberad”

Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

- Vi har gjort vad som var möjligt. Det säger Anders Ferbe på IF Metall som har gått tillbaka och granskat hur förbundet hjälpte en medlem som kände sig kränkt och diskriminerad.

Publicerad

En man som heter Safet kränktes för sitt etniska ursprungs skull och utnyttjades grovt som extra arbetskraft på chefens gård. Så beskriver Dagens Nyheter fallet.

När IF Metall fick reda på händelserna på verkstadsföretaget som ligger i Småland hade möjligheterna att agera minskat kraftigt.

- Frågan var preskriberad. Det hade gått två år och vi hade ingen möjlighet att stämma i Arbetsdomstolen. Vår möjlighet att vidta någon rättslig åtgärd var borta, säger Anders Ferbe som är vice förbundsordförande på IF Metall.

Han har gått tillbaka och granskat dokument från tidigt 2000-tal. IF Metall hade flera träffar med medlemmen. Man kontaktade även företaget för att se om det gick att nå någon form av uppgörelse om kompensation. Det gick inte.

- Det visade sig att företaget inte alls har bilden att det förekommit någon diskriminering, säger Anders Ferbe.

Han säger att ingen kan ta ifrån Safet hans upplevelse av vad som hänt. Men Anders Ferbe vill inte ge sig in i att ta ställning så här långt i efterhand.

- Anklagelsen mot oss i Dagens Nyheter gällde att vi inte skulle ha tagit medlemmen på allvar och inte givit honom hjälp. Men när det gäller den rättsliga hanteringen så har vi både lokalt och centralt gjort vad som är möjligt, säger Anders Ferbe.

IF Metalls utgångspunkt i den här typen av medlemsärenden är enkel, enligt den vice förbundsordföranden.

- Vi försöker hjälpa. Men ibland finns det en övertro på vad vi kan åstadkomma, säger Anders Ferbe.