"Det låg råttlortar lite överallt"

2012-10-31 11:20 Elisabet Örnerborg  
När råttorna intresserat sig för förskolebarnens knäckebröd var måttet rågat. (Bilden är ett montage. Barnen på bilden har inget samband med artikeln) Foto: Colourbox, Scanpix

Det kom en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket om ohyra på förskolan. Råttor hade observerats i lokalerna. - Det låg råttlortar lite överallt och knäckebrödet hade naggats i kanten, säger huvudskyddsombudet Elisabet Mossberg.

Anmälan kom in till Arbetsmiljöverket den 22 oktober. Lärarförbundet i Göteborg gav arbetsgivaren två dagar på sig att göra något åt råttorna på Plejadgatans förskola i Lundby. Och senast den 24 oktober ville förbundet veta vad.

Nej, problemet löstes inte med katter. Den första råttan fångades med råttfälla. Den andra satt bakom diskmaskinen och fångades av Anticimex. Nu hålls lokalerna under uppsikt ett tag tills det är säkert att det inte finns några fler råttor.

Personalen och barnen är under tiden inhysta i en annan förskola. Problemet är därmed löst till allas belåtenhet, menar huvudskyddsombudet Elisabet Mossberg.

6:6a

  • Arbetsmiljölagens kapitel 6, paragraf 6a ger skyddsombuden rätt att begära att arbetsgivaren ska undersöka något eller göra något åt ett arbetsmiljöproblem.
  • Skyddsombudet kan också skicka en kopia av sin begäran till Arbetsmiljöverket.
  • Sådana anmälningar till Arbetsmiljöverket kommer sedan till Arbetarskydds kännedom via nyhetsbrevet "Senaste nytt om arbetsmiljön".
  • Den här så kallade hänvändelserätten i 6:6a är vid sidan om stopprätten skyddsombudets bästa verktyg.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö