De jobbar för jämställd industri

2012-10-25 09:25 Elisabeth Vene  
Bolidens it-chef Ann-Sofie Pensér fick Unions jämställdhetspris av Cecilia Fahlberg, Unionens ordförande.

Årets mest jämställda och föräldravänliga arbetsplats är it-avdelningen på Boliden. Företaget får fackförbundet Unionens utmärkelse Guldnappen.

Boliden nominerades av it-medarbetaren Mari Jansson, som anställdes fastän hon var gravid när hon blev erbjuden jobbet. Inga problem, sa chefen. Mår personalen bra, jobbar den bra, är inställningen på företaget, som också ger löneutfyllnad med 10 procent så att de föräldralediga får ut 90 procent av lönen de första månaderna.

– Boliden får Guldnappen för sitt moderna och visionära arbete med jämställdhet och likabehandling på både individ- och företagsnivå. Boliden är ett mansdominerat företag i en traditionellt mansdominerad bransch som i både ord och handling visar att jämställdhet inte bara är en fråga för kvinnor utan berör alla i samhället, säger Cecilia Fahlberg, Unionens förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Företaget har upprättat en likabehandlingsplan i samverkan med de fackliga organisationerna. Företaget kritiserar sig självt i planen, till exempel för att det saknas konkreta åtgärder för att vända trenden på den mansdominerade arbetsplatsen.

Henrik Östberg, corporate responsibility-ansvarig på Boliden, säger att jämställdhetsarbete handlar om de små stegens förändringar och medvetenhet.

- Förutom marknadsmässiga ersättningspaket, jobbar vi mycket på att skapa inställning och attityder framför allt bland chefer, men också bland anställda. Det gäller att få alla att förstå att jämställdhet är en förutsättning för att skapa ett hållbart företag. Jämställdhet är en del av affären för oss och finns alltid med i de affärsplaner som tas fram av våra chefer, säger han på företagets hemsida.

Kollektivavtal och jämställdhetsplan med lönekartläggning på arbetsplatsen är grundkrav för nominering till priset, som har delats ut i snart tio år.

Priset, bland annat 10 000 kr som ska gå till en jämställdhetsaktivitet på arbetsplatsen, överlämnades av Unionen-ordföranden Cecilia Fahlberg på onsdagen till Bolidens it-chef Ann-Sofie Pensér i samband med Gilla jobbet-mässan i Stockholm.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen