Därför stoppar LO pengarna till skyddsombuden

2016-12-01 14:15 Calle von Scheele  
Facket har mycket större ekonomiska och juridiska resurser att stötta ett skyddsombud som råkat illa ut, svarar en expert.

LO har stoppat ett internt förslag om hur pengar till skyddsombud ska fördelas mellan förbunden. Anledningen är att en ny fördelningsnyckel skulle ha missgynnat kvinnodominerade förbund.

– Det rörde sig om en omfördelning från kvinnodominerade till mansdominerade förbund. Hotell- och restaurangfacket skulle ha blivit av med 1,7 miljoner, säger avtalssekreterare Per Persson, till förbundets tidning Hotellrevyn.

Nu har den interna LO-utredningen fått bakläxa och ska återkomma med ett förslag som kan träda i kraft 2018. Bakgrunden är att dagens fördelningsnyckel härrör från 1980-talet. Flera förbund har varit missnöjda med den modell som används i dag. Arbetsmarknaden har förändrats mycket sedan dess.

LO:s avtalsråd var missnöjda med de kriterier som skulle avgöra fördelningen.

– Vad menas till exempel med en arbetsplats och en anställning? Utgår man från att ett organisationsnummer motsvarar en arbetsplats slår det fel för vår bransch, när till exempel hela Scandic har ett organisationsnummer, säger Per Persson till Hotellrevyn.

I dag får förbundet 5,4 miljoner kronor till verksamheten med regionala skyddsombud. Den summan hade sjunkit till 3,7 miljoner kronor om förslaget hade gått igenom.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö