Arbetsmiljö

Därför är motion bra mot stress

Muskler verkar ha en filtrerande effekt som skyddar hjärnan mot stress och depressioner. Foto: Colourbox

Att hjärnan mår bra av motion är sedan länge känt. Nu kan forskare från Karolinska institutet förklara varför.

Publicerad

Hjärnan kan skyddas mot både stress och depression med motion. Men det har tidigare inte varit känt hur denna effekt uppnås. Forskare vid Karolinska institutet i Solna kan nu visa att vältränade muskler renar blodet från ett ämne som bildas vid stress.

– Vi vet egentligen inte vad depression är, rent neurobiologiskt. I vår studie har vi bidragit med en pusselbit till den beskrivningen och vi har en förklaring till vad som sker biokemiskt när motion skyddar hjärnan från att skadas vid stress, säger Mia Lindskog, forskare vid institutionen för neurovetenskap vid Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.

Studier på möss visade att de med vältränade muskler med höga halter av proteinet PGC-1a1 klarade sig bättre i en stressad miljö än otränade möss.

Efter fem veckor med höga ljud, blinkande ljus och omvänd dygnsrytm hade de vanliga mössen utvecklat ett depressivt beteende. Mössen som på genetisk väg fått vältränade muskler hade däremot inte några depressiva symtom.

– Vår forskningshypotes var att musklerna tillverkar något ämne som har en välgörande effekt på hjärnan. Men vi fann egentligen det rakt motsatta: vältränade muskler tillverkar ett enzym som renar kroppen från skadliga ämnen. Musklernas funktion i det här sammanhanget påminner alltså om njurens eller leverns, säger Jorge Ruas, forskargruppledare vid institutionen för fysiologi och farmakologi.

Forskarna upptäckte att möss med högre nivåer av PGC-1a1 i musklerna också hade högre nivåer av ett enzym som heter KAT. Det bryter i sin tur ner ämnet kynurenin, som bildas vid stress och som uppmätts i höga nivåer hos personer med psykisk sjukdom.

– Det är möjligt att det här öppnar för en ny farmakologisk princip vid behandling av depression. Möjligen kan man försöka påverka funktioner i musklerna i stället för funktioner i hjärnan. Musklerna verkar ha en filtrerande effekt som om den aktiveras kan skydda hjärnan från sådant som skadar den och gör den sjuk, säger Jorge Ruas.

De nya rönen publiceras i tidskriften Cell.