Arbetsmiljö

Därför är kvinnor sjukare än män

Fler kvinnor än män är borta från jobbet på grund av sjukdom. Arbetsmiljön är en av förklaringarna till det, anser Arbetsmiljöverkets generaldirektör: <br/>-Vi är därför glada för regeringens uppdrag att satsa på kvinnors arbetsmiljö, säger Mikael Sjöberg.

Publicerad
Boel ?Callermo.

Arbetsmiljöverket har fått 20,5 miljoner kronor från regeringen för att förbättra kvinnors arbetsmiljö.

- Vi kommer att satsa nästan lika mycket själva, säger Mikael Sjöberg.

Han ser vinster med satsningen för såväl de enskilda, samhället som olika verksamheter:

Mikael Sjöberg anser att bättre arbetsmiljö ger de enskilda större möjligheter att stanna kvar till pension och slippa gå ner till deltid. Bättre arbetsmiljö ökar också chansen för att samhällets behov av fler arbetade timmar uppfylls. Och korttidsfrånvaron, som är störande för alla verksamheter, minskar förmodligen.

Boel Callermo, avdelningschef på Arbetsmiljöverket, håller i projektet som pågår fram till 2014.

- Vi börjar med att öka kunskaperna om skillnaderna mellan kvinnors och mäns arbetsmiljö, säger hon.

I höst fortsätter projektet med inspektioner med inriktning mot belastningsskador. 44 procent av kvinnors och 52 procent av mäns arbetssjukdomar beror på belastningsskador.

- Mycket kunskap om hur man undviker dessa skador finns, men den behöver föras ut till våra inspektörer, till arbetsgivarna och skyddsombuden, säger Boel Callermo.

Arbetsmiljöverket ska därför specialutbilda inspektörer som i höst ska besöka arbetsplatser där många kvinnor drabbas av belastningsskador.

- Det behövs också mer forskning om faktorerna som ligger bakom belastningsskadorna, exempelvis stress, säger Boel Callermo.