Dan Holke: <br/> Oklarheten om deltidssjuka är kvar

2010-01-13 12:48 Mattias Davidsson  

Många som utförsäkras nu är bara deltidssjuka. Det är enligt Dan Holke fortsatt oklart vad som händer med dem som förväntas anmäla sig hos Arbetsförmedlingen, men som inte får tjänstledigt av sin arbetsgivare.

- Frågan har inte fått någon lösning och jag vet inte om det är någon i regeringskansliet som har tänkt på det här, hur det ska gå till, säger Dan Holke som är chef på LO-TCO Rättsskydd.

Så många som 25 000 av de nästan 100 000 som utförsäkras de kommande tre åren är deltidssjuka. De förväntas anmäla sig till Arbetsförmedlingens nya arbetsmarknadsåtgärd, Arbetslivsintroduktion.

Oppositionen gjorde en gemensam reservation i utskottsbetänkandet. En av invändningarna var just att en fjärdedel av dem som hotas av utförsäkring är deltidssjukskrivna. ”För att få aktivitetsstöd krävs att den deltidssjukskrivne skriver in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen trots att han eller hon har ett jobb. Personen måste dessutom begära tjänstledigt på deltid från arbetsgivaren. Vi menar att det ska gå att ta vara på den arbetsförmåga en individ har och att även ett deltidsjobb är värdefullt.”

Men arbetsgivare kan inte tvingas att bevilja tjänstledigt. Dan Holke befarar att en del arbetsgivare kan utnyttja situationen för att göra sig av med arbetstagare.

- Man kan tänka sig att en del sätter press på arbetstagare att säga upp sig själva, genom att inte bevilja dem tjänstledigt. Men säga upp sig ska man absolut inte göra, säger Dan Holke.

- Om arbetsgivaren sagt nej till tjänstledigt men individen samtidigt av samhället är ålagd att delta i en aktivitet, ja då är det jättesvårt att veta vad som går före. Typiskt sett borde väl individen lyda samhället för att behålla sin försörjning.

Så LO-TCO Rättsskydd har inte gått ut med något råd till fackförbunden?

- Nej. De här reglerna har ju över huvud taget varit så oklara in i det sista, så det är ingen som har vetat vad som skulle komma att gälla. Det var det sista man beslutade om innan julen, så det har inte funnits tid för någon att fundera riktigt på konsekvenserna.

Kan man inte räkna med att många arbetsgivare välkomnar statens rehabilitering och medger tjänstledighet?

- Tja, vilken omfattning det kommer att få är svårt att spekulera om. Det beror väl på hur stort behov av arbetskraft arbetsgivaren har, säger Dan Holke.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö