Dåliga rastplatser eller sämre schema

2010-11-11 11:46 Johan Fock  

Efter skyddsombudets larm har den usla standarden på busschaufförernas rastplatser på Ekerö uppmärksammats i flera medier, bland dem Arbetarskydd. Nu kan frågan komma att handla om ett sämre schema istället för bättre toaletter.

Efter det att skyddsombudet klagat på toaletterna och fått rätt av Arbetsmiljöverket har arbetsgivaren Arriva överklagat till förvaltningsdomstolen.

Efter vad presschefen på Arriva, Thobias Ligneman, tidigare förklarat är orsaken att de kritiserade rastplatserna används relativt sällan. Av 900 pauser som chaufförerna tar per vecka sker 30 stycken på de platser där de undermåliga toaletterna finns.

Hans Nilsson, vd, vidareutvecklar det ekonomiska resonemanget. Det står mellan att investera i rastplatserna och att kunna göra fler timanställda till fastanställda.

- Vi tycker att det är ett bättre val ur arbetsmiljösynpunkt, säger han till Kommunalarbetaren.

Fler timanställda och sämre scheman skulle bli följden om inga raster fick tas på de kritiserade platserna – att de helt enkelt togs bort.

Återstår att se hur långt resonemanget håller i förvaltningsdomstolen. Arriva kommer inte att överklaga kommande dom.

En ren toalettfråga

Skyddsombudets anmärkning gällde standarden på de toaletter som finns vid chaufförernas vändhållplatser långt ut på landet. Det rörde sig om smutsiga bajamajor. Arriva fick ett föreläggande från Arbetsmiljöverket.

Vid vite av 100 000 kronor ska bussförarna få tillgång till uppvärmd pauslokal med rinnande varmt och kallt vatten vid Solbacka, Stenhamra i Ekerö kommun. Operatören åläggs också fler åtgärder som rör pausplatserna.

Arriva har överklagat beslutet, men uppger att städning och tillgång till friskt vatten ska ordnas.

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö