Coronaeffekt: 87 000 extra masker att sanera

2020-06-10 15:51 TT  
Personal på intensivvårdsavdelningen vid Södertälje sjukhus bär skyddsmask. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

CORONAVIRUS. I normala fall saneras 8 000 skyddsmasker av varianten "skyddsmask 90" varje år. Men i år ska Försvarsmakten sanera inte mindre än 95 000 stycken – en effekt av den pågående coronapandemin.

Masken ska skydda ansikte och andningsvägar mot bland annat biologiska och kemiska stridsmedel, men även mot virus.

Omkring 40 000 masker väntar redan på sanering och ytterligare 55 000 masker har lånats ut till olika aktörer i samhället och kommer så småningom skickas tillbaka till Försvarsmakten.

De senaste 18 åren har skyddsmaskerna sanerats av ett externt företag, men från och med den 1 juni ska Försvarsmakten själv göra det.

Tar tre dagar

– Förändringen beror främst på att Försvarsmakten vill ha kontroll över sina egna saker. Det blir viktigt inte minst i kristider eller i händelse av krig, då vi inte kan vara beroende av externa företag för att kunna hålla verksamheten i gång, säger Charlie Andersson, logistiker på Försvarsmakten.

Läs mer: Stor oro hos vårdpersonal efter coronadödsfall

Att sanera en mask tar tid, tre dagar enligt Charlie Andersson. En del i processen är att doppa maskerna i vatten och virkon, som tillsammans bildar flera desinfekterande ämnen. Som mest kan 160 masker saneras per dag.

Ellinor Knoxborn/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö