Arbetsmiljö

Chefredaktör: Jag får hotmejl från män som är direktörer

Kvinnliga journalister oftare utsätts för hot av sexuell karaktär än sina manliga kollegor men anmäler sällan till arbetsgivare, fack eller polis, visar undersökningen. Foto: TT-Bild
Anna Gullberg, chefredaktör, Gefle Dagblad. Foto: Gefle Dagblad

Kvinnliga journalister oftare utsätts för hot av sexuell karaktär än sina manliga kollegor men anmäler sällan. Det visar en ny europeisk undersökning. Även svenska journalister vittnar om hot.

Publicerad

I en ny undersökning gjord av Europarådet har 940 journalister från olika europeiska länder svarat på frågor som berör de senaste tre åren. 46 procent av de svarande uppger att de varit hotade i sitt yrke som journalister, medan 69 procent har utsatts för psykologiskt våld och 53 procent för näthat. 31 procent av de svarande hade utsatts för fysiska angrepp, skriver tidningen Journalisten.

– Rapporten visar att det finns ett ökat hot mot europeiska journalister, konstaterade professor Marilyn Clark som lett undersökningen.

Hon presenterade resultatet på konferensen som på fredagen arrangerades i Stockholm av Allmänhetens Pressombudsman, PO, och Pressens Opinionsnämnd, PON, med anledning av att PON fyller 100 år i år, skriver Journalisten.

Betydligt fler kvinnliga än manliga journalister utsätts för sexuella hot och trakasserier, och att det framförallt är män som bedriver hoten. Det framhöll Cilla Benkö, vd för Sveriges radio, och Anna Gullberg, Gävle Dagblads chefredaktör, under ett seminarium om hot mot journalister på konferensen.

Gävle Dagblads redaktion har bombhotats efter artiklar om IS och kopplingar till en moské i Gävle, som Arbetarskydd skrivit om. Det har också förekommit dödshot mot Anna Gullberg.

– Det är djupt oroande att hoten mot journalister ökar. Det här är brott som går emot grundpelarna i vår konstitution, sa rikspolischefen Dan Eliasson och fortsatte:

– Min generella uppfattning är att männen som hotar är marginaliserade, arbetslösa och har mött många motgångar i livet. De är vilda på sociala medier, det är inte bara gentemot journalister.

Anna Gullberg var, enligt tidningen, av en annan åsikt:

– Jag får mejlhot från män som är verkställande direktörer. Jag skulle inte säga att de är marginaliserade, jag skulle säga att de är män.