"Cheferna var vårdslösa"

2014-02-19 16:06 Anna de Lima Fagerlind  

Tingsrätten anser att cheferna orsakade Lasses död genom både oaktsamhet och grov vårdslöshet.<br/> - Det är väldigt tillfredsställande, säger barnens målsägarbiträde Mats El Kott, som drev frågan om vårdslöshet.

Mats El Kott är målsägarbiträde för Lasse Perssons barn, två döttrar och en son. Han fick med ett tillägg i rättegången, där han hävdade att cheferna inte bara varit oaktsamma utan också vårdslösa genom att avskeda Lasse.

Tingsrätten har i domen tagit hänsyn till tillägget, och slår fast att cheferna avskedade Lasse utan att veta om det fanns grund för avskedande. Därför har de genom grov vårdslöshet och oaktsamhet orsakat Lasses sjukdom och död.

- Det var ju avskedandet som knäckte honom. Det är väldigt bra att tingsrätten tog upp det, säger Mats El Kott.

Genom tillägget kom rättegången och domen att handla mycket om arbetsrätt, och inte bara arbetsmiljö. Det är naturligt, enligt Mats El Kott.

- Jag tycker inte att det går att separera de två sakerna. På en arbetsplats ska du i de allra flesta fall vara anställd för att arbetsmiljölagen ska gälla.

Försvaret har sagt att man kommer att överklaga domen. Men Mats El Kott anser att domen är väldigt stark, och har svårt att se hur en hovrätt ska kunna ändra den. Enligt honom borde cheferna tänka efter innan de överklagar.

- Jag tycker nog att de skulle försöka lägga det här bakom sig i stället, men det är upp till dem.

Oavsett om domen överklagas eller inte tror Mats El Kott att den kommer att få stor betydelse.

- Frågan om mobbning har kommit upp på bordet genom att fallet blivit så uppmärksammat. Barnen får ju inte tillbaka sin pappa, men det här kanske kan hjälpa andra.

Han tycker också att domen skickar en signal till Arbetsmiljöverket om att deras föreskrifter om mobbning på arbetsplatser behöver uppdateras och tillämpas bättre.

- Arbetsmiljöverket har varit bedrövligt i det här fallet.

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö