Charkföretag frias trots borttaget skydd

2010-10-18 16:11 Ann Norrby  

Det är osäkert om förpackningsmaskinen startade därför att skyddet saknades. Därför friar Malmö tingsrätt företaget Öresundschark.

En reparatör hade tillkallats en natt i december 2007 till charkföretaget. Han skulle söka och åtgärda ett fel på en förpackningsmaskin. Plötsligt startade maskinen och mannen blev av med en del av ett finger.

Förreglingen, som gör att maskinen stannar när dörrarna till den öppnas, hade tagits bort dagen före olyckan.

Detta ansåg arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg var skälet till att maskinen startade. Hon ansåg att företaget brutit mot arbetsmiljölagen genom att inte förebygga olycksfall och därför skulle betala 300 000 kronor i företagsbot.

Men Malmö tingsrätt anser inte att det är utrett att olyckan berodde på att skyddet var borttaget. Maskinen kunde ha startat av någon annan, oförutsedd orsak. Därför anser tingsrätten att det inte går att fastställa att reparatören skadats av den anledning som åklagaren påstått. Därmed frias företaget.

Domen:

Malmö tingsrätt, dom i mål B 11169-09 den 13 oktober 2010. Domen kan överklagas senast den 3 november.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö